Död myskoxe funnen vid Rogen
ROGEN (LT)
25 augusti 2000

En död myskoxe hittades i förrgår i Rogens naturreservat. Ännu vet ingen vad den dog av, men den hade legat länge och hade ruttnat.

Myskoxen låg i en tjärn i västra delen av Rogens naturreservat, vid norska gränsen. Nu finns den på Statens Veterinärmedicinska Anstalt.
- Det var stugvärden i Skedbro som ringde oss och sa han hade hittat en myskoxe, berättar naturbevakaren Lasse Rehnfelt. Vi flög upp dit i helikopter och tog med oss myskoxen som hängande last.
Av myskoxen var inte mycket kvar. Ett skinn, hela skelettet och 95 kilo surt kött. Att det var en ko gick att se på hornen och kraniet, berättar Lasse Rehnfelt.
- Det var så pass mycket kvar att de lär ha en del att gå på när de obducerar den, menar han. Det är möjligt att den har gått igenom isen i vintras, den låg ju i en tjärn.

SKA UNDERSÖKAS
Myskoxkon är nu fraktad vidare mot Statens Veterinärmedicinska Anstalt i Uppsala, där den ska undersökas och obduceras.
Myskoxarna är ett av Sveriges mest utrotningshotade djur. De elva individer som lever i västra Härjedalen är alla ättlingar till myskoxar i Norge, som fraktades in dit från Grönland efter kriget. Den kände myskoxforskaren Nils G Lundh har angett inavel som en orsak till att stammen krymper. I år har en ny kalv fötts i flocken uppe i fjällen.


KARIN ENGE

©Länstidningen AB•2000

redaktionen@ltz.se Länstidningen

Tilbake Neste artikel